Balance3

4 måder du kan opnå balance mellem privat- og arbejdslivet

Virksomheder rapporterer om et uhørt højt niveau af personaleudskiftning. 40 procent af ansatte svarer at de er tilbøjelige til at forlade deres arbejde i løbet af de næste 3-6 måneder. Nylig forskning viser at ansatte fordeler sig jævnt over forskellige industrier og forlader deres arbejdsplads fordi de ikke føler sig værdsat, og fordi de oplever dårlig balance mellem deres privat- og arbejdsliv.

Ifølge Oxford Economics, er den gennemsnitlige omkostning for at erstatte en medarbejder mere end 250.000 kroner. Den gennemsnitlige tid det tager for en ny ansat at nå deres højeste niveau af produktivitet er mere end 28 uger.

I denne artikel vil vi forklare hvad en god balance mellem privat- og arbejdsliv egentlig er, fordelene ved at opnå denne gode balance i virksomheden, såvel som de trin du kan tage for at tilbyde muligheder for bedre balance i din virksomhed.

Hvad betyder balance mellem privatlivet og arbejdslivet?

Kort fortalt er det opdelingen af ens tid og fokus mellem arbejdspladsen og det private liv. Altså hvor meget tid personen bruger på at arbejde, og hvor meget tid de har til at bruge tid med venner og familie.

Hvad er en god balance mellem privatlivet og arbejdslivet?

En god balance mellem arbejde og privatliv er når den ansatte føler sig tilpas og tilfreds i både deres professionelle og private liv. Det betyder ikke nødvendigvis at opdele tiden 50/50 mellem arbejde og privatliv hver dag, da det ikke altid er muligt.

Et par få eksempler på en god balance mellem arbejde og privatliv:

  • At imødekomme dine deadlines, og stadig have overskud til kvalitetstid med dine venner og familie
  • At klare dit arbejde fyldestgørende i hverdagene, mens din weekend er fyldt med hobbyer, venner, familie eller bare ren afslapning.
  • Har du haft et par uger med stort arbejdspres og lange arbejdsdage, husker du at holde samme mængde fri efterfølgende.

En god måde at vide om man balancerer arbejde og familie korrekt, er hvis både dit sind og din krop er ved godt helbred. 

Spørg også gerne dine partner, din familie og dine nærmeste venner hvis de føler sig støttet og elsket af dig, også når du arbejder hårdt og fokuserer på din karriere. Kvaliteten af dine forhold og relationer bestemmer i det store hele om din balance mellem arbejde og privatlivet er succesfuldt.

Balance mellem arbejde og privatliv er en cyklus, ikke en engangspræstation

Forskere hos Harvard Business Review fortæller at balancen mellem arbejde og privatliv ikke er en "engangs-løsning, men derimod en cyklus som vi løbende skal deltage i, efterhånden som vores omstændigheder og prioriteter udvikler sig."

Det betyder at du skal være ærlig med hvad der er vigtigt for dig på nuværende tidspunkt, uden at føle dig skyldig eller at skamme dig eller undskylde for det. Det kan være alt, lige fra at sikre tid til selvpleje, at leve i nuet, at have en positiv indflydelse på dine børns liv, eller bare at have aftalt faste grænser mellem dig og dine kolleger.

Ironisk set opnår man en god balance mellem arbejdet og privatlivet ved at give afkald på idéen om perfekt at balancere de to verdener hver eneste dag. Du bør ikke betragte dit arbejde eller dit privatliv som en afvejning for hinanden. I stedet er målet at arbejde og leve med en fleksibilitet og lethed på en måde der kan tjene din lykke og livsglæde.

Hvorfor er det vigtigt med balance mellem arbejde og privatliv?

Denne balance er vigtig fordi vi har brug for tid til at bevare og pleje vores forhold og relationer. Mennesker trives på den forbindelse vi deler med andre. Vi får energi fra vores forskellige relationer.

Mangel på integrering af arbejdsliv og privatliv er årsag til kronisk stress og udbrændthed. Det kan derefter føre til angst, depression, søvnløshed, såvel som fysiske helbredsproblemer såsom kroniske smerter, hjerteproblemer og forhøjet blodtryk.

Arbejdsgivere bør stræbe efter et arbejdsmiljø, der hjælper den ansatte med at vedligeholde en harmoni mellem arbejdet og privatlivet. Dette vil hjælpe arbejdsgiverne med at skabe værdifulde talenter og få en fordel i rekrutteringen, samt holde bedre på den nuværende arbejdsstyrke. Det vil spare tid og omkostninger, såvel som sikre at der er et højt niveau af talent og produktivitet i virksomheden.

Hvordan forbedrer jeg balancen mellem mit arbejde og mit privatliv?

Her er et par måder hvor du kan forbedre din egen balance, såvel som dine ansattes.

1. Forstå de ansattes målsætninger

Det er ikke alle der har de samme mål hvad angår balance mellem arbejde og privatliv. Tag derfor en snak med hver enkelt ansat om deres prioriteter, og bestem derefter hvad du kan gøre for at hjælpe dem. Nogle ansatte kan nyde godt af en mere fleksibel arbejdstid, mens andre vil foretrække at ændre deres daglige arbejdstider. Det er vigtigt at have et åbent sind og at være fleksibel her.

2. Sæt et godt eksempel

Din opførsel som leder eller arbejdsgiver er afgørende for balancen mellem arbejdsliv og privatliv i din organisation. Hvis du sender e-mails både dag og nat, og også arbejder hårdt i weekenden, vil dine ansatte tro at dette også forventes af dem. Derfor kan du sætte et godt eksempel på balancen mellem privatlivet og arbejdet, så kan dine ansatte nemlig følge dette eksempel. 

3. Du kan opmuntre til kommunikation omkring trivsel på arbejdspladsen

Ansatte er ofte bange for at tale højt om deres behov for balance mellem privatlivet og arbejdet. Derfor er det vigtigt at opmuntre til en åben kultur , ved at lade de ansatte vide at de vil blive støttet og lyttet til når de er under pres. Her er et par initiativer du kan tage:

  • Diskuter muligheder for bedre balance mellem arbejdet og privatlivet, såsom fleksible arbejdstimer, hybridarbejde og forældreorlov
  • Gør det normalt at ansatte kan få ugentlige rådgivnings- eller terapisessioner i arbejdstiden, som de ville gøre det ved lægeaftaler
  • Ledere burde jævnligt gennemgå arbejdsbyrden i deres team, og opfordre medarbejderne til at sige fra når de er under for stort arbejdspres
  • Spørg medarbejderne selv, hvordan du kan støtte dem i at forbedre balancen mellem arbejdsliv og privatliv og tag imod deres feedback

4. Forbliv på forkant med trenden

Balancen mellem arbejdsliv og privatliv er en cyklus der ændrer sig med tiderne. Stræb efter at være på forkant af trends inden for emnet, og sørg for at dine initiativer er up to date og følger efterspørgslen.

Leder du stadig efter inspiration om hvordan du kan skabe muligheder for god balance mellem arbejdet og privatlivet i din virksomhed? Her er en liste af CNBC over de bedste globale virksomheder med balance mellem arbejdsliv og privatliv i 2022.   

Vi forstår at det kan være udfordrende at administrere arbejdslivsbalancen for hele din arbejdsstyrke på egen hånd. Hos Howdy ønsker vi at støtte dine ansattes balance mellem privatliv og arbejdslivet i det lange løb. Gennem en række mentale sundhedsinitiativer, hjælper Howdy ved at iværksætte digitale screeninger der identificerer ansatte med behov for hjælp, og vores algoritme leverer en uvurderlig støtte som kan hjælpe med at forbedre dine ansattes arbejdsglæde og generelle mentale sundhed. Book en gratis demo af Howdy.

 

Artiklen er skrevet af Payal Mohta