Howdy
burnout2

Udbrændthed på arbejdet: 5 måder at identificere tegnene

Udbrændthedssyndrom, i daglig tale kendt som udbrændthed eller burnout på engelsk, er en type udmattelse der bliver forårsaget af at man konstant føler sig belastet med krav der aldrig holder op. Det er resultatet af overdrevne og langvarige faktorer der fører til fysisk og psykisk stress.

Udbrændthed er ifølge patienthåndbogen det at “føle sig fysisk, følelsesmæssigt og mentalt nedslidt, ofte på grund af en lang tids krævende arbejdssituation.” Det kan komme til udtryk i både dit private, såvel som professionelle liv.

Dog stiger mængden af folk der oplever symptomer på udbrændthed i forbindelse med arbejde globalt. Ifølge en nylig undersøgelse af Mckinsey, oplever en ud af fire ansatte en høj mængde negativ adfærd på arbejdspladsen.

Udbrændthed sker ikke blot fra den ene dag til den anden. Det er en række udløsende faktorer der opstår over tid og som får selv den mest passionerede medarbejder til at miste engagementet.

I bogen “Beating Burnout At Work”, der blev udgivet sidste år, skriver advokat og psykolog Paula Davis, at når folk bliver spurgt om de aspekter af deres job der underminerer deres mentale sundhed og velvære, så nævner medarbejderne ofte en fornemmelse af altid at være på vagt, uretfærdig behandling, urimelige arbejdsbyrder, lav selvstændighed, samt mangel på social støtte.

I sidste ende vil udbrændthed resultere i en lavere produktivitet, hyppigt fravær, opsigelser og en overordnet dårligere performance af virksomheden. For ikke at glemme at de ansatte bliver nægtet glæden ved at kunne udføre deres arbejde på en tilfredsstillende måde.

I denne artikel hjælper vi dig med at identificere tegnene på udbrændthed i dine teams, samt de effektive måder hvorpå du kan hjælpe ansatte med at komme sig efter en periode hvor de føler sig udbrændt. Vi fortæller også hvordan du fremhersker et arbejdsmiljø med en god balance mellem det private- og professionelle arbejdsliv, så din virksomhed kan forhindrede fremtidige bølger af udbrændthed, og prioritere de ansattes velvære højt

Hvad er de fem symptomer på udbrændthed?

1. Angst

Alle oplever en eller anden form for angst fra tid til anden. Ubehagelige situationer, såsom konfrontationer på arbejdspladsen, eller det at imødekomme tidspressede deadlines kan skabe angst for visse personer.

Udbrændthed i forbindelse med arbejde medfører øget angst hos medarbejderne når de ikke er i stand til at afslutte det arbejde til tiden, som tidligere kom helt naturligt for dem.

Angst får dig til at føle som selv enkle opgaver er umulige at klare. Den mentale træthed der medfølger, kan få dig til at undgå opgaver, eller føle det tager evigheder at fuldføre dem.

2. Dårligt Fysisk Helbred 

De mest udbredte og åbenlyse symptomer på udbrændthed ses på kroppens fysiske reaktioner på stress. Angsttilfælde, smerter i brystkassen, hurtigere hjertebanken, kvalme, hovedpiner og søvnløshed. De ansatte kan miste deres appetit, og endda tabe vægt, eller måske tager de ekstra vægt på fordi de spiser mad for at trøste dem selv og bekæmpe deres stress.

3. Mangel på kreativitet og formål 

Det er helt i orden at man fra tid til anden ikke føler sig helt tæt forbundet med sit arbejde. Dog mister udbrændte ansatte helt lysten til at være kreative. Selv når de har fuldført en opgave vil de bringe en energi af ikke at kunne se noget formål med opgaven.

4. Følelsesmæssig udmattelse

Folk der oplever følelsesmæssig udmattelse i forbindelse med udbrændthed, mister interessen for de ting som de tidligere fandt spændende. På arbejdet kan det ses som at normalt energiske og motiverede medarbejdere holder op med at deltage i møder, undgår at påtage sig nye projekter eller holder op med at besvare telefonopkald og e-mails.

Af de mange symptomer på udbrændthed, er denne psykiske følelsesløshed den mest bekymrende. Når du bliver følelsesløs rent mental mister du nemlig ofte ønsket om at få det bedre. Her er stress så udbredt i dit liv, at du ikke er i stand til at skelne mellem "det normale liv" og sandsynligvis vil opleve vedvarende mental, fysisk eller følelsesmæssig udmattelse som følge heraf.

5. Kynisme

Et af de mere subtile tegn på udbrændthed på arbejdspladsen kommer til syne i form af kynisme. Det viser sig som regel i form af en højere følsomhed over for feedback hos medarbejderne.

De begynder at opfatte kritik som personlige angreb, og reagerer ved oftere at forsvare deres handlinger, men det kan også komme til livs i form af vrede eller andre tegn på stress. Kritik fra andre folk bliver ofte overdrevet markant, hvor det bliver muligt at overhøre dem sige ting som: “Jeg kan åbenbart ikke gøre noget rigtigt.”

Hvordan fikser man udbrændthed?

1. Sæt et godt eksempel

Selvom arbejdsmiljøet ikke kan ændre sig på en enkelt dag, bør drivkraften til at bekæmpe udbrændthed komme fra toppen. Det kan være ting som at omfavne at:

  • Tage jævnlige pauser mellem møder
  • Kun at sende e-mails i løbet af almindelige arbejdstimer
  • Sætte sunde grænser for hvor meget arbejdet må fylde om aftenen og i weekenden
  • Prioritere fritid med familie og venner

Det kan fortolkes med de simple ord - “bring menneskeligheden tilbage i lokalet,” som Whitney Johnson, forfatter af Build an A-Team: Play to Their Strengths and Lead Them Up the Learning Curve, fortalte Harvard Business Review. På denne måde skaber du et system af værdier på arbejdspladsen, hvilket sender et signal til de ansatte om hvordan de bør tilgå deres opgaver og arbejdsforhold.

2. Opbyg en fælles forståelse

Som nævnt tidligere i artiklen er et af symptomerne på udbrændthed fornemmelsen af at føle sig adskilt fra vores arbejde. Som en leder kan du som modgift til dette prøve at opbygge en fælles forståelse af - hvorfor - som i hvorfor er vi drevet til at færdiggøre dette projekt? Hvorfor vil det gavne kunderne, virksomheden og dine ansattes karrierer? Når der er en fælles forståelse på arbejdspladsen, er man godt rustet til at se positivt på tingene, især når omstændighederne kræver mere end normalt.

3. Snak og Lyt

Ifølge forskning af Gallup, er ansatte 62% mindre tilbøjelige til at opleve udbrændthed hvis de føler at deres leder lytter til deres arbejdsrelaterede problemer.

Når du spørger ansatte om hvad de har problemer, og rent faktisk hører på hvad de har at sige, kan det godt føles som at du skal til at erkende mangler i din egen ledelsesstil, eller endda kritisere den virksomhed som I begge arbejder for. Brug denne kommunikation som et grundlag for at være medfølende over for dine medarbejdere og deres problemer og lad dem vide at de har betydning.

4. Støt dit hold

Når først du ved hvad dine ansatte kæmper med, og hvad de oplever, er det op til dig at kommunikere dette til den øvre ledelse. Folk der oplever udbrændthed, står overfor for meget mental udmattelse til at kunne snakke for dem selv. Lad din chef vide at dit hold er forpligtede til klare deres projekter, men at de dog også er trætte og at det kan have negative konsekvenser. Fejl fra de ansatte kan være dyre at rette op på, og man risikerer at miste værdifulde medarbejdere for virksomheden. Derfor bør du bede om passende forlængelser på deadlines, kortere møder og andre foranstaltninger der kan hjælpe dit hold med at føle sig bedre tilpas. 

5. Vis påskønnelse og giv ros

Der kan være perioder i din virksomhed hvor travlhed på arbejdet er uundgåeligt. I disse perioder bør du vise påskønnelse og rose dine ansatte for deres bestræbelser. Når dit hold når en vigtig milepæl, eller når en særligt hård periode er ovre, bør I fejre øjeblikket sammen.

Dette hjælper til at skabe en fornemmelse af sammenhold og social støtte, hvilket gør de stressfulde tider lettere at håndtere i korte periode.

Hvis du finder det udfordrende at komme udbrændthed på arbejdspladsen til livs selv, kan du læne dig op af os. Howdy tilbyder vi forskellige værktøjer til forebyggelse af udbrændthed og stress i din virksomhed som kan hjælpe med at genskabe de ansattes balance mellem privat- og arbejdsliv. Book en gratis gennemgang af Howdy her.

Vores løsning kan fungere i samarbejde med en eksisterende politik i virksomheden, der støtter op om medarbejdertrivsel.

Din ledelse’s engagement i forbindelse med at skabe et positivt og sundt arbejdsmiljø er altafgørende for at bekæmpe udbrændthed.  

Artiklen er skrevet af Payal Mohta - Journalist