Digital prevention

Hvordan digitale værktøjer kan skabe trivsel på arbejdspladsen

Siden pandemien brød ud, har der været et stort behov for en digital transformation indenfor mental sundhed. Digital forebyggelse, også kendt som digitale sundhedsinterventioner, bruger teknologi til at sætte tidligt ind i organisationen, inden små sten i skoen bliver til større sundhedsmæssige udfordringer både på et individuelt og organisatorisk niveau.

I denne artikel udforsker vi fordelene ved digital forebyggelse, samt hvordan det kan implementeres på arbejdspladsen. Vi kommer også ind på hvilke digitale værktøjer der er tilgængelige på markedet.

Hvorfor er digitalisering vigtig indenfor sundhed?

Siden starten på COVID-19 pandemien har 42% af ansatte globalt meldt om et fald i mental sundhed. Forebyggelse og behandling inden for mental sundhed forsinkes ofte grundet den stigmatisering, der er knyttet til området. De ansatte kan derfor have svært ved selv at løse deres problemer inden det er for sent.

Ved at benytte sig af digital forebyggelse kan man nå ud til flere, der har behov for hjælp, samt gøre det hurtigere end ved menneskelige interventioner. ”Howdys trivselsmålinger informerer på mindre end 35 sekunder hvert enkelt individ, om der er behov for støtte,” siger Rasmus Hartung, direktør i Howdy.  

Digitale sundhedsværktøjer kan bruges når som helst og hvor som helst, hvilket sikrer at der er hjælp, når behovet er der, og man undgår de lange ventetider, der ofte følger med personlig terapi. Nylig forskning har endvidere påvist, at digitale forebyggelsesmetoder kan være lige så effektive til at reducere depression og angst som personlig terapi kan.

“Normalt sker forebyggelse ikke, fordi mental sundhed er et tabu på arbejdspladsen,” siger Hartung. “Mange arbejdsgivere er skeptiske overfor at tage ansvar for deres ansattes mentale trivsel, da de føler, det overskrider en professionel grænse og bevæger sig ind i det personlige. Ironisk nok ligger løsningen til bedre mental sundhed ofte på arbejdspladsen.” 

Hvilke digitale værktøjer findes der?

Udviklingen indenfor digital sundhed går stærkt. Her er nogle eksempler på de terapeutiske digitale værktøjer, der kan benyttes på arbejdspladsen.

Bærbare og digitale biomarkør apps

Disse benyttes til at samle fysiologiske data via en række selvrapporterende metoder. Eksempelvis kan en medarbejders smartwatch eller smartphone spore deres hjerterytme, hudtemperatur og elektrodermisk aktivitet til at vurdere deres trivsel. En anden trend for tiden er brug af stemmeoptagelser på smart devices, der kan registrere et individs følelsesmæssige status ved hjælp af kunstig intelligens.

Hvis en ansat melder om vedvarende lavt humør kan en digital løsning foreslå tips til god trivsel såsom at tage nogle fridage fra arbejdet, mindfulnessøvelser, eller opfordre dem til at søge behandling eller terapi.

Løsninger til forebyggelse og behandling

Der tilbydes også en række forskellige former for menneskelig kontakt fra forebyggende chatbots til personlig psykoterapi. Nogle fokuserer udelukkende på mentalt helbred; andre er mere holistiske i deres tilgang til trivsel og kan dække søvn, ernæring og andre fysiske sundhedsaspekter. Virksomheder har også en tendens til at klare deres trivselsudfordringer internt og selv opfinde en løsning til forebyggelse og behandling.

“Den største fejl mange arbejdsgivere begår er at udarbejde deres egne metoder til at vurdere ansattes trivsel baseret på en generisk forståelse af mental sundhed,” siger Hartung. “Man bør stole på videnskaben og ikke på antagelser.”

Howdy benytter WHO-5 indekset til at vurdere trivsel på arbejdspladsen.

Analytiske Værktøjer

Indsamlet data fra tredjepartsløsninger om trivsel i arbejdsstyrken kan hjælpe organisationer med at måle effektiviteten af deres støtteordninger og afsløre mulige sårbarheder i trivslen - uanset om disse ligger hos et bestemt team eller på tværs af lederstillinger. Endvidere kan de sammenligne med konkurrenter indenfor samme industri.

Hos Howdy leverer vi en kombination af sådanne digitale løsninger. For at få mere at vide, kan du booke en gratis demo med en af vores eksperter her.

Selvom fremtiden for forebyggelse på arbejdspladsen ligger i hænderne på ledelsen, er det vigtigt at ledelsen som forbillede fx åbner op omkring egne kampe med mental sundhed. Dette skaber et kulturelt skifte på arbejdspladsen, hvor stigma omkring mental sundhed og psykisk sygdom kan erstattes med en holdning om at omfavne mental sundhed og trivsel.

Artiklen er skrevet af Payal Mohta - Journalist

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!

Modtag værdifulde tips til din trivselsejse og bliv inspireret af opløftende historier om vejen til bedre sundhed. Tilmeld dig nu!